Languages

HR ENG
+ 385 99 6708 749

Navigacija

 • FUE metoda transplantacije kose
   
 • Transplantacija folikula
   
 • Brz oporavak nakon presađivanja kose
   
 • Bez ožiljaka nakon presađivanja kose

   

Gubitak kose i terapija


Jedan od najvećih estetskih problema muškarca je ćelavost (alopetio). Oko 20 posto muškaraca ovim problemom je pogođeno u dvadesetim godinama života, 30 posto u tridesetim, više od 40 posto u četrdesetim, i tako proporcionalno dalje. S problemom gubitka kose se susreću i žene, no nešto rjeđe od muškaraca. 

Postoji mnogo uzroka ćelavosti. Kod muškaraca je ćelavost najčešće androgena, što znaći da je hormonski uvjetovana. Kod žena je gubitak kose najčešće povezan s kroničnom hormonskom neuravnoteženosti i menopauzom. Ostali uzroci gubitka kose su: genetska predispozicija, starenje, stres, anemija, bolesti štitnjače, infektivne bolesti vlasišta…

Ćelavost se može liječiti ovisno o uzroku i indikaciji; prilagođavanjem prehrane, protuupalnim lijekovima, korištenjem raznih melema, tretmanima laserske fototerapije, terapijom PRP-om (platelet rich plasma), Minoxidilom, finasteridom (koji se danas izbjegava zbog brojnih nus pojava -post finasterid sindroma, koje mogu trajati mjesecima, ali i godinama nakon prestanka uzimanja finasterida, a to su: oslabljen libido, erektilna disfunkcija, teško postizanje ili nestanak orgazma, depresija, Peyronijeva bolest te ginekomastija). Ukoliko niti jedna od nekirurških

metoda nema uspjeha, te je indicirano kirurško liječenje, najuspješnija metoda liječenja čelavosti s trajnim rezultatima je transplantacija kose.

Postoje dvije najčešće primjenjivane metode transplantacije kose, a to su STRIP metoda i FUE metoda.
Presađivanje kose FUE metodom
 

ISHRS – Međunarodno udruženje liječnika za transplantaciju kose svake godine objavljuje rezultate svojih istraživanja, prati rezultate i upoznaje javnost s trendovima na području transplantacije kose.

Tako su utvrdili da se sve veći broj ljudi koristi prednostima koju nudi znanost i transplantira kosu – od 2014. godine tržište je poraslo na 64%! U brojkama to znači da je promet s 2,5 milijarde dolara porastao na 4,1 milijardu. U cijelom je svijetu 2016. godine obavljeno 635.189 transplantacija kose, time je broj samih zahvata porastao za 60%.

Regije u kojima su transplantacije kose najviše tražene su Azija (195.284 zahvata), Srednji istok (149.400 zahvata) i SAD (133.136 zahvata). Zanimljivo je i da se povećao broj transplantacije brkova i brade od 2014. do 2016. godine i to za 101% što znači da su i brkovi i brade opet u modi! Najviše se dlaka s prsa (1.707 zahvata) i lica ili na lice (8.537 zahvata) transplantiralo na Srednjem istoku.

Također su mnogi članovi ISHRS-a prijavili rastući broj zahvata kod transseksualnih osoba u 2016. godini – porast iznosi 27.3%.

Dobro je znati da liječnici koji transplantiraju kosu vode računa o kosi gdje god da su, tako su zapazili da glumica Mila Kunis ima krasnu, gustu kosu i proglasili je poznatom osobom s naj-kosom!


Pogledajte video >>>


Besplatno savjetovanje >>

Trg Kralja Tomislava 2/1, 43500 Daruvar | +385 43 / 335 - 330
Medveščak 23/1, 10000 Zagreb | +385 1 / 7079 525

info@maletic.eu | Toscana CMS powered by: Aktiv Marketing

 
maletic logo